De wortelkanaal behandeling

Endontologie

Een endodontische behandeling wordt ook wel een wortelkanaalbehandeling of een zenuwbehandeling genoemd. Deze behandeling is nodig wanneer door tandbederf, een lekkende vulling of een trauma van de tand het zenuwweefsel ontstoken raakt. De bacteriën die deze ontsteking veroorzaken zullen er uiteindelijk voor zorgen dat de zenuw afsterft.

Indien er niet direct een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd kan dit leiden tot een ontsteking in het kaakbot en op de lange termijn zelfs verlies van uw tand of kies. Met het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling worden de bacteriën in het kanaal verwijderd en het kanaal opgevuld. Een eventueel al aanwezige ontsteking in het kaakbot zal daarna over het algemeen genezen.

Een succesvolle wortelkanaalbehandeling zal meestal gevolgd worden door het plaatsen van een kroon om zodoende de tand of kies te versterken en voor de lange termijn veilig te stellen.

De wortelkanaalbehandeling wordt door veel patienten als zeer negatief ervaren. Dat is jammer, want met de juiste apparatuur, uitleg aan de patient en pijnstilling is zo’n negatief gevoel absoluut niet nodig.

Een wortelkanaalbehandeling duurt gemiddeld 1,5 tot 2 uur, maar kortere of langere behandelingen kunnen ook voorkomen. Na een wortelkanaalbehandeling kan er napijn ontstaan. De pijn kan soms een paar dagen aanhouden, maar kan heel eenvoudig bestreden worden met gewone pijnstillers zoals paracetamol en Brufen. Beide zijn zonder recept bij drogist of apotheek verkrijgbaar.

De praktijk van tandarts Smeekes is uitgerust met een moderne operatiemicroscoop en andere bijzondere apparatuur om de wortelkanaalbehandeling tot een goed einde te brengen.Deze apparatuur is onontbeerlijk om een goede wortelkanaalbehandeling uit te kunnen voeren.

Ook is de operatiemicroscoop een aanwinst bij overige ingrepen waar het zicht beperkt is of er grote nauwkeurigheid noodzakelijk is.